Untitled design (21)

GIF UP!

Sažetak projekta koji realizuje NVO TNT

Projekt se fokusira na učešće civilnog društva u procesu donošenja odluka, digitalizaciju, borbu protiv lažnih vijesti, slobodu izražavanja, digitalnu i medijsku nepismenost, lažne vijesti i širenje dezinformacija koje su sve prisutnije u Crnoj Gori. Cilj nam je iskoristiti kreativni potencijal istaknutih kulturnih radnika i spojiti ga s mladim umjetnicima i aktivistima kako bismo ukazali na uočeni problem. Animirani gif savršen je mali oblik za izražavanje ovakvih kreativnih ideja. Njegov prilagodljivi oblik čini gif neizostavnim dijelom svakodnevne komunikacije. Njegov brz i djelotvoran način prenošenja ideje. U kombinaciji s humorom i satirom mogu napraviti razliku.

Projektni ciljevi

Opšti cilj je podizanje svijesti o temama bitnim za funkcionisanje modernog crnogorskog društva. Učesnici/ce GIF UP! na radionicama će se steći znanja o gore navedenim temama. Kroz kreativne kratke umjetničke forme naučit će reagovati i doprinijeti boljem digitalnom okruženju. Cilj je omogućiti dalju promociju i zastupanje ovih ideja. Specifični cilj je osposobiti sve učesnike/ce za izradu kratkih video formi koje bi rezonovale s temama predloženog projekta. Prezentacija i promocija završnih radova i njihovih autora putem digitalnih platformi, medija, festivala i kulturnih događanja animirala bi lokalne zajednice i javnost.

Korisnici

Direktni korisnici projekta su: najmanje 50 učesnika/ca u aktivnostima projekta. Pohađat će projektne edukacije i dobiti priliku unaprijediti svoje znanje o temama projekta. Bit će informisani o načinima i alatima koje mogu koristiti za razvoj sadržaja usmjerenog na promociju boljeg digitalnog okruženja. Najmanje 100 predstavnika organizacija civilnog društva, neformalnih umjetničkih grupa i udruženja, samostalnih umjetnika i sl. učestvovat će na Rockumentary Days – događaju na kojem će se predstaviti rezultati projekta u četiri crnogorska grada. Indirektni korisnici su formalne i neformalne grupe građana, organizacije civilnog društva, mediji, donosioci odluka na lokalnom i državnom nivou, te šira zajednica.

Glavne aktivnosti

Pripremne aktivnosti GIF Up!

  • Priprema radionice

RADIONICE

  • Umjetnički aktivizam danas
  • Mapiranje pojava i procesa
  • Formulisanje poruke
  • Prijelaz s verbalnog na vizuelno – hvatanje trenutka
  • GIF UP! Stvaranje sadržaja
  • Ideje u pokretu

GIF UP noć

Praćenje rezultata

Povezane vijesti:

Završena GIF-UP noć i dodijeljene nagrade najboljim kreatorima GIF-ova