Podgorica 1

Održano šest GIF UP! radionica na Cetinju, u Nikšiću i Podgorici

Kako bi se proces kreiranja umjetničko aktivističkih gif-ova učinili lakšim i zanimljivijim, tokom šest radionica koje su se održale na Cetinju, u Nikšiću i Podgorici, NVO TNT pozvao je u pomoć zanimljive umjetnike i umjetnice.

Tematske oblasti radionica bile su: Umjetnički aktivizam danas, Mapiranje pojava i procesa, Formulisanje poruke,Transformisanje verbalnog u vizualno,  Kreiranje sadržaja i ideje u pokretu. 

U Nikšiću, radionicu “Umjetnički aktivizam danas” vodila je vizualna umjetnica i modna dizajnerka Tijana Todorović. Tijana je diplomirala na Fakuletu za
modni i tekstilni dizajn u Ljubljani, gdje je magistrirala i doktorirala. Njeni radovi iz oblasti dizajna predstavljeni su na nekoliko međunarodnih modnih manifestacija (London Fashion Week FF selection, Fashion Scout London/Belgrade FW…). Radi i kao kostimografkinja za pozorište, film i televiziju. Imala je nekoliko grupnih i samostalnih izložbi, a učestvovala je na World Expo 2010 u Šangaju i osvojila prvu nagradu na međunarodnom takmičenju za idejno rješenje crnogorskog paviljona Dubai 2020.

Takođe u Nikšiću, radionicu “Mapiranje pojava i procesa” vodio je Mladen Ivanović, nagrađivani režiser, dokumentarista i aktivista. Crnogorskoj publici najpoznatiji je po svom debitantskom ostvarenju iz 2014, dokumentarnom filmu “Između rijeke i ljudi”, koji se bavio problemima mještana Beransela. Sa tim filmom je 2015. godine na BaNeFF-u (Balkan New Film Festival) u Stokholmu osvojio nagradu za najbolji debitantski film. Trenutno je na MA studijama na Akademiji dramskih umjetnosti u Zagrebu (ADU), odsjek TV i filmska režija, smjer Dokumentarni film. Ovih dana u fokusu regionalne javnosti je njegov dugometražni dokumentarni film “Kontraadmiral”.

 

Na Cetinju NVO TNT i posjetioci radionica družili su se sa još dva važna imena.

Radionicu “Formulisanje poruke” vodio je Darvin Murić, glavni i odgovorni urednik Raskrinkavanje.me, novinar je sa dugogodišnjim iskustvom u crnogorskim medijima. Karijeru je započeo na portalu Vijesti online. Najveći dio svoje novinarske karijere proveo je kao novinar političke rubrike u Nezavisnom dnevniku Vijesti, izvještavajući i pišući o Vladi, političkim strankama, izborima, korupciji, NATO-u, EU. Bivši je zamjenik glavnog i odgovornog urednika portala Pobjeda.me. Diplomirao je na Fakultetu političkih nauka, smjer novinarstvo, u Podgorici. Alumni je International Visitor Leadership Programme (IVLP), odnosno novinarskog programa Edwarda R. Murrowa koji organizuje američki State Department.

Drugu ctinjsku radionicu Tranformisanje verbalnog u vizualno vodio je napoznatiji i najnagrađivaniji crnogorski karikaturist Darko Drljević. O njemu najbolje govori podatak da u svojoj kolekciji ima preko 300 svetskih nagrada za karikaturu.  Slobodni je umjetnik od 1997 godine. Predsjednik Udruženja karikaturista Crne Gore i ogranka evropskog Udruženja karikaturista (FECO Montenegro). Uvršten je u svjetsku antologiju ,,Poznati svjetski karikaturisti”. Osnivač je i glavni urednik humorističkog magazina ,,Tuš” i organizator prvog Međunarodnog festivala karikature – Kolašin 2007. Bavi se slikarstvom, ilustracijom, grafikom, ilustrovanjem udžbenika, kao i animiranim filmom. Radio je za mnoge crnogorske dnevne novine kao sto su ,,Pobjeda” , Publika” , Republika”, ,,Dnevne novine”, kao i magazine,,Omladinski pokret”, ,,Ošišani jez”, ,,Ilustrovana politika”, ,,Večernje Novosti”, ,,Blic’’ i mnoge druge. Objavio je knjigu karikatura i kratkih priča 2010 godine.

Darko Drljević
Darko Drljević
Darko Drljević
Darko Drljević

 

Dvije radionice u Podgorici održane su narednog vikenda, 23. septembra 2023.

Radionicu “Kreiranje sadržaja” vodio je Ilija Nikačević, jedinstveno ime u svijetu naše likovne scene. Iako je grafiku diplomirao na Akademiji umetnosti u Novom Sadu, on se podjednako bavi ilustracijom i stripom. Napravio je i ilustrovanu bajku “Krtica i sunce” koja je proglašena jednom od osam najboljih
debitantskih knjiga za djecu. Izradio je strip album za Akciju za ljudska prava u okviru projekta “Djeco pišite ombudsmanu”. Dobitnik je brojnih nagrada.

Radionicu “Ideje u pokretu” vodio je Srđan Ivanović. Studirao FPN smjer – novinarstvo. Radio je kao novinar nekoliko godina. Godine 2015. odlučio je da se vrati staroj ljubavi – crtanju. Pokrenuo je projekat Zaglavi se, u okviru kojeg je prvobitno objavljivao kratke stripove i ilustracije. U februaru 2016. priključio
se redakciji Objektiva. U sklopu Zaglavi se projekta vodi emisiju „Zaglavi se Pub“ na radiju „Krš“. 2018. imao je prvu samostalnu izložbu u KIC-u „Budo Tomović“. Trenutno radi kao grafički dizajner, crta i povremeno piše za Objektiv.

Sve radionice održane su uz podršku SMART Balkan granta Creative box.