GIF WEB_final

Završena GIF-UP noć i dodijeljene nagrade najboljim kreatorima GIF-ova

U nedjelju, 29. oktobra u prostoru 201 Engaging Space u Podgorici prisutni su imali priliku da saznaju sve važne informacije o projektu Gif Up podržanom SMART Balkan grantom Kreativna kutija, koji provodi NVO TNT, u sklopu kojega je organizovana GIF-UP noć. Nakon prezentacije urađenog, moderator Dragan Lučić je predstavio goste tribine na kojoj se razgovaralo o vještačkoj inteligenciji i digitalnoj umjetnosti, momentima u kojima se one spajaju, ali i onim drugima u kojima su jedna drugoj oponenti. Gosti tribine teoretičar umjetnosti dr Luka Rakojević, i ML inžinjer u Uhuri i osnivač Montenegrin AI Association su prisutnima osvijetlili mnoge zanimljive strane ove priče.

Nakon tribine došao je momenat da se pogledaju pristigli radovi. Od preko trideset radova koji su poslati, devetnaest je zadovoljilo uslove konkursa. Nakon prikazivanja, saopštene su i odluke tročlanog žirija.

Za najbolji rad ovogodišnjeg Gif Upa! proglašen je gif Maše Laković pod nazivom Fake News.

„Gif prikazuje automobil sa registarskim tablicama ‘Fake news’ (‘Lažne vijesti’). Ova vizuelna metafora naglašava dinamiku i efikasnost širenja lažnih vijesti, koristeći brzinu vozila kao simbol njihove rapidne distribucije. Savremeni dizajn automobila dodatno pojačava utisak sofisticiranosti, ističući kako lažne vijesti često dolaze zamaskirane u privlačnom i ‘pouzdanom’ pakovanju“, istakla je autorka.

Fake news (Lažne vijesti), gif Maše Laković

 

Drugu nagradu osvojila je Marija Milačić za rad Formiranje svijesti.

Ona je svoj rad opisala riječima: „Današnje društvo ne prihvata razlike, a oblikujemo sopstvena mišljenja kroz informacije koje su nam dostupne. Mediji igraju veliku ulogu u tom razvoju, i utiču da društvo postane polarizovano“.

Stres je veći od mene je naziv trećeplasiranog rada autorke Vladane Lalić.

„Ovim radom sam htjela da prikažem kako je biti izolovan, pun stresa i imati problem sa mentalnim zdravljem. Neke ljude je strah pitati za pomoć, tako da sam htjela da pokažem kako problemi nestaju pomoću jednog poziva“, rekla je.

Tim NVO TNT se odlučio da dodijeli i jednu specijalnu nagradu, i to najmlađem učesniku takmičenja Borjanu Šućuru.

Marija Milačić, rad Formiranje svijesti
Vladana Lalić, Stres je veći od mene
Borjan Šućur, specijalna nagrada